Archive for the ‘Uncategorized’ Category

h1

certification

Mei 5, 2008

currently saya sangat sibuk.

unit saya hanya ada 3 orang sahaja… saya asek keluar miting yang datang bertalu talu. balik rumah letih sangat sangat. tak balik opis bermakna banyak kerja pending. maknanya kena marah pulak oleh bos yang baik.

certification. saya sekarang sedang study untuk CCNP. CCNP menjanjikan saya gaji yang lebih lumayan. ya, anda tak silap dengar, memang lumayan. cuba check kat sini, top 10 hottest certification.

ya saya memang sangat sibuk. ada kawan2 yang mula hangin dengan saya sebab susah nak jumpa sekarang. apa nak buat, saya kena struggle struggle dahulu, enjoy enjoy kemudian. saya nak jadi network consultant, kena ada knowledge yang tiptop, barula customer percaya. bila customer dah percaya, barula senang nak buat fried chicken. kalau tak kentucky fried chicken, hakim fried chicken seksyen 7 shah alam pun dah ok dah.

saya nak sambung study. wish me all the best!!!

h1

sori naik lori

April 25, 2008

lori stim

sori sori sori sori sori. sebagai seorang jurutera telekomunikasi yang terlampau, saya merasakan diri saya tersangatlah sibuk sampai tak sempat nak update blog nih (7 bulan tak update!)

adjusting to new routine, new life & new job. so kepada semua, jangan sedih jangan kecewa, saya akan cuba memberi nafas baru kepada blog ini, sepertimana BN cuba memberi imej baru kepada kerajaan.

bak kata pepatah, “Sori naik lori laa…”

h1

jauh di mata, dekat di hati

September 8, 2007

menara.jpg

Looking at the past… ah, aku nampak ogie tgh buat muka muncung dia tu.

h1

merdeka – mixed feelings

Ogos 31, 2007

Merdeka 31 Ogos 2007

New chapter in my life, married & new job.

Habis form 5 aku happy sebab nak masuk U pulak. Habis graduation lagi la aku happy sebab nak kerja pulak. But then this evening, farewell yang aku tak happy.

Merdeka 31st August 2007, celebrating our country independence day with a mixture of feelings. Mostly sad 😦

h1

dont work overtime laa…

Ogos 29, 2007

pic19718c.jpg

I love no 2 & no 3. Sampai bila pun tak habis-habis keje wei…

h1

when good people leaves

Ogos 28, 2007

Harini my senior Arshad email aku satu artikel from The Star, When Good People Leaves. Aku pun lagi 2 hari je lagi kat company sekarang ni. I’m definitely not in the ‘Good People’ category, but then reasons for leaving tu yang menarik perhatian aku.

The “nature of the job”. Clever executives want challenges that drive them towards excellence. One little flaw in their character is that they get bored easily. That is why bosses need to consider how they can get the best from their staff. When you expect your staff to do the same job year in and year out, with no “escape clause”, they will leave – no matter what you pay. Remember, the market will bear the cost of excellence.

– Tak sampai 3 tahun kat company sekarang tapi aku dah duduk 4 departments berlainan. 1st sebab tempat lama tu takde post, pindah department lain. 2nd pindah sebab dah boring, aku mintak pindah department wireless, tapi boss aku bagi department lain lak. Last tempat sekarang ni sebab memang dah bosan sangat keje kat Putrajaya tuh. Sangap nak mampus. And next week new company, but with different reason, bukan sebab bosan or whatsoever.

Lack of “succession planning”. If an organisation does not have one in place, the message you give your staff is: “we do not have a career path for you.” This is tough on young, energetic people who have personal goals, including going up the corporate ladder. So if the boss has no plans for the employees, they will find a company that has one.

This one applies untuk perpindahan aku sekarang. Aku tak energetic, tapi still young :P. If everything goes well according to plan, I may still in my current desk for few more years. Tiap kali jumpa orang department lain aku akan promote gila-gila department aku sekang ni, sebab aku rasa ni the best department dalam company ni. Tapi tu laa… 😦

Sayonara TM!

h1

marriage

Ogos 26, 2007

Marriage by Khalil Gibran

Then Almitra spoke again and said, “And what of Marriage, master?”
And he answered saying:
You were born together, and together you shall be forevermore.
You shall be together when white wings of death scatter your days.
Aye, you shall be together even in the silent memory of God.
But let there be spaces in your togetherness,
And let the winds of the heavens dance between you.
Love one another but make not a bond of love:
Let it rather be a moving sea between the shores of your souls.
Fill each other’s cup but drink not from one cup.
Give one another of your bread but eat not from the same loaf.
Sing and dance together and be joyous, but let each one of you be alone,
Even as the strings of a lute are alone though they quiver with the same music.
Give your hearts, but not into each other’s keeping.
For only the hand of Life can contain your hearts.
And stand together, yet not too near together:
For the pillars of the temple stand apart,
And the oak tree and the cypress grow not in each other’s shadow.

10th August 2007, Heritage Bay Club, Pulau Duyong, Kuala Terengganu.